27.1.2015

Kolmen hepan treenejä


Viimeisten viikkojen aikana olenkin ollut ahkerasti tallilla ja vielä ratsastamassa. Ajattelin koota pienet tiivistelmät ratsastuksista, niin voitte lukea vähän miten meidän treenit on sujuneet. Materiaalia ei ole kuin Samun ratsastamisesta, mutta tällä kertaa tulee vähän tekstipainotteisempi postaus. Ratsastan pääsääntöisesti aamupäivällä/päivällä arkipäivisin, jolloin ei kuvaajaa ole paikalla. Ensi viikolla Sirkku on lupautunut taas kuvaamaan, joten silloin luvassa ajankohtaista materiaalia!

Ainiin, nyt olen ilmoittautunut kisoihin! Lähden Taikulla ratsastamaan K.N Specialia (ensimmäinen helpon B:n rata ikinä!) ja Ellillä hyppäämään 60cm. Nyt treenaillaan siis kisoja silmällä pitäen ja niihin tähdäten.
Mietin pitkään lähtisinkö Ellillä ratsastamaan Helpon C:n kouluohjelmaa, mutta tulin siihen tulokseen, että laukkaa pitää vielä treenata maneesilla paremmaksi. Kotona olisimme saaneet suht nätin radan ja kisoissakin varmasti läpi, mutta en halua "päästä vain läpi". Haluan kuitenkin ensimmäisistä kisoista onnistuneita fiiliksiä ja koen, että esteet onnistuvat tällä hetkellä kuitenkin paremmin.


14.1. Elli & Taikku
Keskiviikko olikin kunnon tehotreeni, ratsastin aamupäivästä Ellillä ja sen jälkeen ratsastin vielä Taikunkin!

Ellin kanssa menin kentällä ja tein perusteellisen läpiratsastuksen ja aloin vaatimaan jo parempaa kuolaintuntumaa. Aluksi E oli aivan kamala, pöllöenergiaa löytyi ja keskittyminen oli tipotiessään. Ravi sujui ihan hyvin, kunnes otin ohjat käteen tuntumalle, sitten alkoi vastahakoisuus ja paikalleen jumahtaminen. Päivän paras askellaji oli laukka, nostot sujuivat käynnistä, että ravista tosi hienosti ja E ylläpiti laukkaa kivasti. Lopuksi ratsastin kerran kouluradan läpi, joka sujuikin ihan hyvin. Lisätty ravi tuottaa ongelmia, tamma tarjoaa joko ravuriravia tai rikkoo laukalle. Maneesissa saimme todella hienot lisätyt ravit viimeksi, mutta kotona ne tuottavat ongelmia. Lopuksi kävin kävelemässä pitkät loppukäynnit pellolla.

Olin sopinut myös Taikun ratsastuksen päiväksi, matkaa ei ole kuin muutama hassu minutti. Vein mukanani oman koulusatulani ja iloksemme totesimme, että se istuu Taikulle paremmin kuin hyvin! Heillä on kanssa pellolle eidattu ratsastusalue, jossa menimmekin. T oli alkuun vähän laiska ja hidas pohkeelle, mutta nopeilla siirtymisillä sain sen kuulolle. Tein perusjuttuja, vähän taivutuksia, avoa, sulkuja ja siirtymisiä askellajien sisällä. Taikku toimikin aika kivasti, ei kertaakaan pukitellut tai muuten sikaillut. Omistajan kanssa sovittiin, että käyn Taikkua ratsastamassa n.kerran viikkoon. Hassua, sillä Taikku tuntuu minulle "käteen sopivalta"- hevoselta nimenomaan kouluratsastuksessa. 20.1. Samu
Tiistaina tulin Tampereelta kotiin ja poikkesin matkalla ratsastamassa Samun. Suvi oli mukana kameran kanssa, joten saatte muutaman kuvan maistiaisiksi. (Mulla on lainakypärä päässä, kun unohdin omani Taikun karsinan oveen..)

Kirjoitin seuraavasti ponin treeneistä: "Alkukäynneistä asti Samu oli hieman laiska, ja alkuun sai muistutella takajalkojen olemassaolosta. Kenttä oli hieman kova/koppurainen paikoitellen, joten tuli samalla vähän tasapainoreeniäkin. Alkuun pitkät verryttelyt askellajit läpikäyden. Ulkoavuista joutui muistuttelemaan muutamaan otteeeen, väistöt sujuivat hienosti. Vähän väkitti oikealle, muttei kuitenkaan purrut kuolaimeen. Oli todella tasainen kädelle! Tämän jälkeen työskentelyä keskiympyrällä, teräviä siirtymisiä hakien. Samu ennakoi siirtymisissä laukkaa ja oli vähän nihkeä. Olisin toivonut nopeampaa reaktiota jalasta ja terävyyttä lisää. Loppua kohden parani ja kuunteli istuntaa hyvin. Lopuksi ravia eteenalas venyttäen ja loppukäynnit selästä/maasta taluttaen."

Kaikki postauksen kuvat (c) Suvi / http://hulvaton.kuvat.fi/23.1. Elli

Perjantaina oli todella ihana ilma ja vapaapäivä, joten päätin lähteä Ellin kanssa maastoon! Alkukäynneissä E oli vähän laiska ja unessa, tai sitten se vain ihasteli maisemia. Takaa tuli mummo potkukelkan kanssa ja yritti meistä ohi, mutta ylämäen tullessa Elli vei kuitenkin tämän kisan..
Olen nyt maastossa tehnyt niin, että aina ennen siirtymää, vaadin Ellin kuulolle ja peräänantoon. Sen jälkeen se saa vasta mennä kovempaa. Tämä on auttanut siirtymisissä alaspäin, jolloin E ei paina yhtään kädelle. Ja siis tarkennan, että E on todella helppo hevonen maastossa, sillä voi laukata pitkällä ohjalla kiitolaukkaa ja se pysähtyy heti kun vain pyytäää. Mutta kuitenkin, siirtymät läpiratsastamalla voi ratsastaa puolipitkillä ohjilla koko matkan.
Alkumatka oli auattua metsätietä ja todella hyvässä kunnossa joten ravailtiin/laukkailttin rennosti. Syvemmälle metsään mennessä ei teitä oltu enää aurattu, joten vuoden ensimmäiset hankitreenit tuli tehntyä! Ihanan luminen metsä ja porskutteleva heppa alla, aika mainio tapa viettää vapaapäivää.
Laukkasimme erästä metsätietä ja vastaan tulikin auraustraktori. No ei siinä mitäään muuta kuin metsän puolelle ja sen jälkeen matka jatkui. Noin tunnin lenkin jälkeen tulimme vielä hiittarille ja annoin Ellin mennä sitä vauhtia kun halusi. No, Ellihän lähti ja laukkasikin ihan yllättävän kovaa. Lopuksi vielä ravailtiin loppuravit ja käveltiin kotiin.

Lenkkiin kului aikaa n.tunti ja menimme n.15km. Kaikki hyvät pätkät ravasimme/laukkasimme, unohtamatta alku/loppukäyntejä. Ihana reipas maastolenkki! :)


26.1. Elli

Eilen kävin jo pimeällä ratsastamassa Ellillä kentällä. Menin kevyesti gramaanien kanssa noin 40min. Alkuun pitkät alkukäynnit ja sen jälkeen alkuraveja tosi alhaisessa muodossa, enemmänkin eteenalas. Tämän jälkeen muutama kierros laukkaa kevyessä istunnassa, edelleen mahdollisimman alas venyttäen ja sitten kävelimme välikäynnit. Pienen tauon jälkeen keräsin ohjat käteen ja ja tein paljon pieniä käännöksiä, volttejä ja ympyröitä. Ellin kanssa jää helposti tekemään vain isoja ympyröitä ja laakeita kaaria, mutta nyt ratsastin sitä enemmän Olli tyylisesti. Huomasin, että E alkoikin hakea paremmin kädelle ja yritin samanlaista tyyliä ravissa. Ja wautsi!
Elli toimi ravissa tosi kivasti, se oli tasapainoinen ja oli oikeasti ohjastuntumalla. Oma selkäni alkaa olemaan taas vetreä, joten pystyin istumaan vaivatta harjoitusravissa. Olen ravityöskentelyyn todella tyytyväinen!
Laukka takkusi aika pahasti, nostot eivät olleet skarppeja ja laukan ylläpitäminen oli vaikeampaa. Mutta annan tämän hevoselle anteeksi, se tarvitsee vielä enemmän tasapainoa ja voimaa takapäähän. Ja olimme vielä pienehköllä kentällä, emmekä tilavalla pellolla. Mutta saimme molempiin suuntiin kivat pääty-ympyrät laukassa niin, että E oli selästä pyöreä ja laukkasi kunnolla. Pienissä pätkissä hyvä tulee.
Lopuksi ravailin eteenalas ja kävelimme loppukäynnit. 


Tulipahan tekstiä, toivottavasti edes joku jaksaa lukea loppuun asti.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommentoi rohkeasti, mutta muistathan pitää kommentit asiallisina. Kiitos!