23.10.2013

Oma talli

millaista on oman tallin pitäminen?

Monen hevosharrastajan unelma -oma talli. Viime syksynä lokakuussa 2012 tämä haave toteutui minun kohdallani. Kaksi hevosta saapui omaan pihaan, omaan talliin. Mutta mitä oma talli oikein tarkoittaa ja mihin se velvoittaa?

 Meillä tallin rakennus oli yllättävän helppoa. Vanha navettamme, jossa oli ennen lehmiä on tarpeeksi korkea hevosten pitoon. Meillä on pihassa ja takapihallamme peltoa, joihin saimme rakennettua hevosille tarhat sekä kesäksi ison laitumen. Aitatolppia löytyi omasta takaa, niinkuin myös lankaa. Toimivia sähköpaimeniakin oli yli tarpeen. Autotallin päätyyn, jossa oli ennen mullien pihatto, rakensimme hevosille pihaton. Meillä oli lisäksi jo valmiina iso lantala.
Eli meillä lähtökohdat olivat suotuisat. Jos talli olisi pitänyt rakentaa perustuksia myöten itse sekä lantala ja kaikki muu, niin en tiedä olisiko hevoset tuolloin omassa pihassani. Toki navetan entisöinti talliksi, pihaton korjaus ja tarhojen teko vievät aikaa, mutta huomattavasti vähemmän kuin kaiken aloittaminen alusta.

hyllyjen rakennusta loimille ja muille tavaroille

Oma talli vaatii myös aikaa, joka päivä. Ei ole tallityöntekijää, joka tekee tallityöt. Ei, ne on tehtävä itse, joka päivä. Karsinoiden siivous, vesien kanto, heinien laitto, ruoat- kaikki on hoidettava itse. Lisäksi meillä putsataan tarhat/pihatto säännöllisesti, siihen saa kulumaan yllättävän paljon aikaa. Päivittäisiin töihin aikaa kuluu reilu pari tuntia ja siihen päälle vielä hevosten liikutus. Työt on tehtävä joka päivä, oli kyseessä sitten joulu tai synttärit, eläimet on hoidettava. Laiskuus ei tässä hommassa käy päinsä, ei voi sanoa, että teen sen sitten huomenna. Se on tehtävä joka päivä. Tämän ovat varsinkin kylässä oleat ystäväni huomanneet ;)

Mutta toisaalta hevonen tulee paljon tutummaksi kun sen kanssa tekee enemmän. Jos karsinassa on kakkaläjä väärässä kohtaa, tiedän että karsinassa on käynyt toinen hevonen. Hevosesta oppii myös enemmän, kun ei vain käy ratsastamassa sillä. Hevosen tarkkailu on helpompaa kun se on omassa tallissa.

lauantain ratsastukselta

Omalla tallilla ei välttämättä ole niin hyviä puitteita ja resursseja harrastaa. Mielikuvitusta joutuu siis välillä käyttämään. Meillä ei ole omaa hiekkapohjaista kenttää, vaan ratsastamme pellolla. Olen aidannut pellolle kentän kokoisen alueen ja se myös aurataan talvella. Meilä ei ole ollut ongelmaa päästä ratsastamaan ja pelto on toiminut melkeimpä paremmin kuin oikea kenttä.Pelloille pääsee ratsastamaan aina kun sielä ei ole viljaa/heinää kasvamassa.  Koska haluan välillä myös hypätä esteitä, rakensin itse omat esteeni. Niissäkin on käytetty mielikuvitusta, mutta itselleni on tärkeää, että esteet ovat toimivia ja turvallisia. Onneksi lähellämme on maneesi, jota saamme vuokrata käyttöömme.
Toinen mikä meiltä puuttuu on pesukarsina, mutta meillä on pitkä vesiletku, jolla olemme voineet vilvoitella hepat lenkin jälkeen ja kylmätä jalat. No problem.

Olli vanhassa karsinassaan

Oma talli sitoo myös paljon. Et voi tuosta noin vaan lähteä viikoksi esimerkiksi Lappiin viettämään talvilomaa, ei onnistu. Jonkun täytyy hoitaa hevoset silloinkin. Onneksi minulla on Sanna, ja pyrimme tekemään tallityöt puoliksi. Tällöin on mahdollista, että molemmat pääsisivät myös joskus muuallekkin. Tällöin on myös aamuja kun saa nukkua vähän pidempään. Talvella on suunniteltava menonsa vähän pidemmälle, mutta tähän asti on ollut vain yksi viikonloppu kun menot ovat menneet päällekkäin.
Kesällä on paljon helpompaa kun hevoset voivat olla laitumella ympäri vuorokauden. Täytyy huolehtia, että hevosilla on vettä saatavilla ja kaikki on kunnossa, mutta se on silti paljon vähemmän aikaa vievää kuin talvella tehtävät työt.


Omassakaan tallissa hevosten pitäminen ei ole ilmaista. Hevosten heinä maksaa ja kuvikkeet, lisäksi ruoka. Me tuotamme itse hevosille kauran, joten säästämme siinä. Heinäkin tulee naapuritilalta. Mutta kuitenkin eläinlääkärikulut ja kengityskulut ovat samat kuin toisen tallissa. Mutta on hevosten (varsinkin useamman) pitäminen omassa tallissa silti halvempaa kuin täysihoitotallissa. Tallin rakennus/kunnostus maksaa oman osansa, joten helppoa ei oman tallinkaan ylläpitäminen ole.
Huomasin myös että puhelimestani löytyy yllättäen seitsemän eläinlääkärin, maatalouspirkan ja kengittäjän numerot. 


Omassa tallissa on tietysti vähän vapaampaa kuin vieraan tallissa. Esimerkiksi hevosen voi laittaa eri tarhaan kuin yleensä, jos aitoja vaikka korjataan. Tai hevosen voi käydä ratsastamaan mihin aikaan päivästä haluaa. Varsinkin kesällä kävin aikaisin aamusta tai myöhään illalla, kun ei ollut enää tappavan kuuma. On myös helpompaa esimerkiksi loimien kanssa, voi vielä aamulla muuttaa mieltä ja laittaa eri loimen päälle kuin minkä jätti illalla karsinan oven eteen. Saa laatia omassa tallissa omat sääntönsä, nämä kyllä eivät poikkea kauheasti muiden tallienkaan säännöistä, mutta ovat ehkä vähän vapaammat?
Yksi sääntö on kuitenkin josta en tingi, tallissa ei tupakoida. Ja hevosten hyvinvointi on ehdoton juttu, sitä ei saa laiminlyödä.


Vaikka oman tallin pitäminen vie aikaani, aika paljonkin, en ainakaan tällä hetkellä vaihtaisi sitä pois. Se on jo osa elämääni, se kuuluu rutiineihini ja luo niitä. Monella 18-vuotiaalla ei ole neljää hevosta omassa pihassa, ja minä olen tyytyväinen tähän mahdollisuuteeni. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.



Jaksoiko joku lukea koko tekstin läpi? Valaisiko se yhtään, millaista on hevosten pitäminen omassa pihassa?
Haluaisitteko muita erilaisempia postauksia, kuin vain ratsastuspostauksia, siis tämänkaltaisia jatkossakin?

14 kommenttia :

  1. Jäin ehdottomasti roikkumaan mukaan, tosi kivan olonen blogi! :) Meiltäkin löytyy blogi osoitteesta www.heidiheikonen.blogspot.com :) !

    VastaaPoista
  2. Onko talli eu-säädösten kokoinen? Näyttää hirmu matalalta. Tallin esittely olisi myös kiva c:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tallimme täyttää eu-säädökset :)
      Täytyy katsoa, jos saisin joku päivä tehtyä tallin esittely-postauksen.

      Poista
  3. Asutko lähellä sannan hevospalveluja?

    VastaaPoista
  4. Tarkoitan siis SUVIN!!

    VastaaPoista
  5. Minusta sinulla on todella kiva talli ja hyvinvoivat hevoset ja tallissakin tilaa riittää :) anonyymilla taitaa olla oman tallin korkeuden kanssa ogelmia kun noin töykeästi sen sinulle ilmoittaa. Karsinan vähimmäiskoko määräytyy hevosen tai ponin säkäkorkeuden mukaan seuraavasti:
    - Säkäkorkeus enintään 108 cm: karsinan pinta-alan on oltava vähintään 4 m2
    - Säkäkorkeus yli 108, mutta enintään 130 cm: 5 m2
    - Säkäkorkeus yli 130 cm, mutta enintään 140 cm: 6 m2
    - Säkäkorkeus yli 140 cm, mutta enintään 148 cm: 7 m2
    - Säkäkorkeus yli 148 cm, mutta enintään 160 cm: 8 m2
    - Säkäkorkeus yli 160 cm: 9 m2

    Tallin korkeus
    Kaikissa talleissa sisäkorkeuden on oltava 1,5 kertaa hevosen säkäkorkeus, mutta aina kuitenkin vähintään 2,2 m. Minimikorkeus 2,2 m riittää vain poneille ja hevosille, joiden säkäkorkeus on enintään 146 cm.

    VastaaPoista
  6. Koska vanhoissa rakennuksissa voi usein olla maan ja rakennuksen painumisen ja liikkumisen aiheuttamia pieniä muutamien senttimetrien eroja eri mittauskohtien välillä, annetaan säännöksellä mahdollisuus pieniin poikkeamiin korkeutta mitattaessa, kuitenkin enintään kahden prosentin verran.

    VastaaPoista
  7. Niin ne on munkin ystävät joutuneet toteamaa, että mä teen tallityöt ensin. Sitten vasta huvit. Mitä sitä ei poninsa eteen tekisi. ;) <3

    VastaaPoista
  8. kuinka monta hevosta teil on ollu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 7 hevosta yhteensä siitä asti kun talli perustettiin

      Poista
  9. Hyvä kirjoitus ja avasi hyvin asiaa. Me rakennutettiin https://kodinplaza.fi/ kautta oma talli viime kesänä ja aika paljon hommat lisääntyi sen jälkeen. Onneksi meidän perheessä on kaksi ratsastajaa ja lisäksi vielä yksi kaveri, joten saadaan hommia jaettua mukavasti.

    VastaaPoista

Kommentoi rohkeasti, mutta muistathan pitää kommentit asiallisina. Kiitos!