15.5.2014

PeeWee-kuolain


Ollilla on käytössä PeeWee-kuolain ja sain kysymyspostaukseen kysymyksen kyseisestä kuolaimesta. Itse en ole törmännyt kuolaimeen kuin yhdellä toisella hevosella, jonka omistaja meille tätä suosittelikin. Ajattelin kertoa tässä postauksessa hieman omia kokemuksia kyseisestä kuolaimesta. Kuolain on ostettu hööksiltä (Klik!), mutta tällä hetkellä se näyttää olevan loppuunmyyty. Kuulemani mukaan kuolain on yleistynyt Suomessa ja saanut paljon positiivista palautetta. Se on anatoimisesti muotoiltu, jonka vuoksi se pysyy paikoillaan hevosen suussa ja on pehmeä. 

"Hei Henna! Haluaisin kysyä tuosta peewee-kuolaimesta, joka teillä oli ainakin käytössä Ollilla. Osaatko sanoa tarkemmin, kuinka se toimii? Minulla on hevonen, joka ottaa kovasta kädestä nokkiinsa ja mm. yrittää ryöstää, jos suutuu kovasta kädestä. (Heittää pään ylös ja lähtee) Tai mitä kuolainta suosittelisit tällaiselle herkälle hevoselle, mikä on sitten ryöstäessään todella vahva. 

Meillä on ollut nyt pelhamit käytössä ihan turvallisuus syistä, putosin hevoseltani aika pahasti vähän aikaa sitten, kun se lähti viemään enkä saanut sitä hallittua ja nyt en edes uskalla sillä ratsastaa, jos en voi olla varma, että jarrut löytyy tarvittaessa. Gramaaneita olen miettinyt "hätäjarruksi" mutta pelhamilla ollaan nyt siis menty. Kiitos jo etukäteen!"




Meillä on ollut Ollin kanssa kuolainongelmia, jotka ovat johtuneet erinäisistä syistä. Ollilla aukeaa suupielet todella helposti, mutta PeeWeen kanssa tätä ei ole tapahtunut. Kuolain on todella ohut, joten se mahtuu hevosen suuhun. Tällä tarkoitan sitä, kun Ollilla on todella iso kieli niin suurempi kokoinen kuolain ei mahdu suuhun kunnolla. Kuolain on myös muotoiltu niin, että siihen on käytännössä mahdoton purra kiinni. Ennen PeeWeen ostamista olemme kokeilleet ainakin hissikuolainta, fullcheek-kuolainta, kaikkia mahdollisia niveliä, pelhamia kahdella ja yhdellä ohjalla sekä hackamoreja.

Kun vaihdoimme PeeWee-kuolaimeen, Olli ei päässytkään kiikuttamaan minua ja otti nokkiinsa. Reaktio oli siis pystyynhyppääminen. Kuolaimen mukana tulleesta ohjeessa luki, että kuolain tarvitsee totuttelua. (Ohjeesta sen verran, että siinä oli todella selkeät ja hyvät ohjeet kuolaimen oikein asentamiseen, tosin englanniksi.) Pikku hiljaa Ollikin on tottunut kuolaimeen ja ryöstäminen on lähestulkoon loppunut. Ainoastaan, jos O saa niskaan lukkoon, niin jarrut häviävät. Kuolaimella on vahva kääntämisreaktio, joten Olli kääntyy tarvittaessa melkein kolikon ympäri. Hevonen kulkee myös paljon ryhdikkäämpänä tämän kuolaimen kanssa.

Olemme kokeilleet Ollilla monia kuolaimia, gramaaneja, kaksia ohjia ja vaikka ja mitä, jotta saisimme jarrut toimimaan. PeeWee-kuolain on tähän mennessä ollut paras ratkaisu, vaikka jarrut katoaisivat, saa hevosen käännettyä niin pienelle ympyrälle, että sen on pakko hidastaa vauhtia.
Kuolain on sallittu estekisoissa, muttei kuolukisoissa, joten etehevoselle tämä kuolain voisi olla hyvä vaihtoehto. Olen viime syksynä päässyt hyppäämään ulkokentällä harjoituksissa rataa Ollin kanssa, niin että jarrut olivat koko ajan tallella.



Anonyymin esittämään kysymykseen sen verran, että mielestäni kuolainta voi ainakin kokeilla. Hevonen kuulostaa Ollin tapaiselta, mutta kannattaa yrittää ratsastaa pehmeällä kädellä ja ennalta ehkäistä tilanteita, jossa hevonen yrittää ryöstää. Ymmärrän, ettet halua ratsastaa hevosella, jolla ei toimi jarrut kunnolla, mutta mielestäni olisi tärkeää ratsastaa herkällä hevosella itsevarmasti. Ratsastin Ollilla melkein 3 viikkoa liinassa avustajan kanssa, jotta saimme luottamuksen taas kohdilleen. Jos sinulla on mahdollisuus juoksuttajaan, suosittelen kokeilemaan. En takaa, että kuolain toimii jokaisella hevosella, mutta meillä se on toiminut parhaiten tähän mennessä. 

Jäikö teille vielä jotain kysyttävää kyseisestä kuolaimesta? Vastailen mielelläni tarkentaviin kysymyksiin.

P.s. Vielä saa jättää kysymyksiä kysymyspostaukseen (Tästä pääset postaukseen)

4 kommenttia :

  1. Mahtaisko kuolain toimia jarruttomalla ravurilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se selviää vain kokeilemalla. Olli on ex-ravuri, mutta en voi taata kuolaimen toimivuutta, hevoset kun ovat yksilöitä.

      Poista
  2. Kysyjä jatkaa...
    Kiitos Henna vastauksesta! Liikutan hevostani joka päivä, koska muuten se kerää virtaa. Se on erittäin veikeä, utelias, nuori ja testaa melkein joka tilanteessa. Osittain ryöstäminen on varmaankin opittu tapa, sillä esimerkiksi jos ratsastan kentällä ja muita hevosia otetaan sisälle, niin hevoseni koittaa lähteä ryöstämään päästäkseen talliin muiden mukana. Ryöstämistä tapahtuu muutaman kerran kuukaudessa, ja nyt kun ollaan päästy taas yhdessä treenaamaan, niin se onkin ehkä vähentynyt jo.

    Sanoin että heppa testaa joka tilanteessa, tässä muutama esimerkki... Se tajusi yksi päivä, että tarhassa ei kulkenut sähkö kunnolla, koska vierustarhan hevonen pääsi karkaamaan aidasta. Hevoseni koitti lankaa ja koska ei saanut sähköiskua, pujahti ali. Teki tätä koko ajan niin kauan, että saatiin sähköt kulkemaan kunnolla.
    Vaihdoin nivelkuolaimen pelhamiin, juuri sen onnettomuuden jälkeen, ja poni parin ratsastuksen jälkeen tajusi, että niillä kuolaimilla se ei pysty ottamaan lähtöjä, ja ei suostunut ottamaan kuolaimia suuhunsa. Nyt ollaan leivän avulla opettelemassa kuolainten ottamista...
    Se tajusi, että kentältä pääsee karkaamaan ja sitä se teki niin kauan, kunnes saatiin kunnon aidat ympärille.

    Aion olla sinnikäs, ja pitää tavoitteena sen, että joku päivä hevoseni on täysin normaali ja ratsastettavissa perus nivelkuolaimella. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa kyllä opitulta tavalta, onko hevosesi läheisriippuvainen?
      Onko kuolaimet varmasti hevoselle sopivat? Hunajaan kastaminen voisi tehdä kuolainten ottamisen suuhun mieluisammaksi kokemukseksi.
      Minullakin oli pitkään tavoite, että Olli toimisi pelkällä nivelellä, mutta se ei toimi. Toivottavasti sinnikkyytesi palkitaan, mutta muista että oma ja hevosen hyvinvointi on etusijalla, älä omilla valinnoillasi aiheuta vaaratilanteita.

      Poista

Kommentoi rohkeasti, mutta muistathan pitää kommentit asiallisina. Kiitos!