21.10.2012

46. Erilaisuus on rikkautta!


Päätin kirjoittaa tälläisen erikoisemman postauksen projektesta,lämppäreistä ja muista yleisistä asioista. Tämä on oma mielipiteeni ja toivottavasti se ei loukkaa kenenkään muun mielipidettä.

Minulta tultiin kerran kysymään, kun ratsastin Kekelllä : "Miksi et ala vuokraamaan jotain puoliveristä jolla pääsisit kunnolla hyppäämään ja kisaamaan?"
"Miksi edes ratsastat lämppäreillä, eihän niistä ole mihinkään"
Nämä kaksi kysymystä olen kuullut valitettavan monta kertaa elämässäni.

Keke 2012 70cm 2.sija

Ensinnäkin, oma mielipiteeni on että lämminverisistäkin saa kivoja ratsuja omalla tasollaan, en nyt ajattele 140cm hyppääjiä tai Vaativan A kouluradan suorittajia, vaan tavalliselle ihmiselle kiva harrasteheppa seura- tai aluekisoihin. Kaikki eivät ole edes olleet ravureita nuoruudessaan, eivätkä kaahota pitkin metsiä kiitoravia, mikä on aika yleinen kuva lämppäreistä. Vaikka kaikilla lämpösillä ei ole puhdasta kolmitahtista laukkaa, mutta haittaako se jos hevonen kulkee pyöreänä ja rentona? Ei ainakaan minusta. Vaikka pidänkin lämppäreistä, on pakko tunnustaa että olen nähnyt pari aika kammottavaakin tapausta. Eräissä estekisoissa ratsukko meni kiitoravia esteeltä toiselle ja itse pelkäsin joka esteellä että ratsukko kaatuu, ja niinhän se lopulta kaatuikin. Näissä tapauksissa pistää miettimään ihmisiä, mitä he ajattelevat? tappaa itsensä ja hevosensa? En todellakaan tiedä.

Vaikka välillä näkeekin kaahottavia lämminverisiä, niin pitääkö yleistää? Ei minusta. Kaikki hevoset ovat yksilöitä ja ihmisiä on laidasta laitaan. Kaikista hevosroduista löytyy kyllä ne parhaimmat yksilöt ja sitten ne jotka eivät ole sitä parhainta laatua, ei sille yksinkertaisesti voi mitään. Ihmisten maailmankuva on välillä vaan vähän musta-valkoista.

Jos nään ratsukon, ja tiedän että he ovat tehneet monta vuotta töitä päästäkseen päämääräänsä, katson sitä ihaillen. Tässä kohdassa ei ole rodulla väliä, oli se sitten pippurinen shetlanninponi tai lempeä shirenhevonen. Arvostan sitä, että ihmiset jaksavat tehdä töitä hevostensa kanssa ja pystyvät saavuttamaan realistesia päämäriään.

Kisata ja valmentautua voi myös projektilla tai vähemmän osaavalla hevosella, silloin pääsee kehittymään yhdessä valvovan silmän alle ja saa apua joihinkin ongelmiin jota hevosen kanssa on ja näin kehittyä. Valmentajan ei tarvitse olla se alan huippu valmentaja, minulle ainakin riittää asian osaava ns. kotivalmentaja tai vastaava. Kisoissa täytyy tietysti aloittaa helposta ja sellaiselta tasolta joka on sopiva ratsukolle.

Itse en häpeä kisata lämminverisellä, tässä postauksessa on kuvissa 3 eri lämppäriä ja kaikilla olen sijoittunut kisoissa. Omalla tasollamme toki ;) Ei ole häpeä ratsastaa lämppärillä, kunhan ratsastaa sillä tasolla kun on ratsukkona.

En myöskään tällä hetkellä itse halua vaativien koululuokkien tai 140cm ratoja hyppäävää hevosta. Ensinnäkin omat taitoni eivät riitä siihen, opetusmestariksi voisin ehkä haluta, mutta ei, otan mielummin projektin. Vaan miksi? Minusta on ihanaa tehdä töitä projektien kanssa, vaikka välillä tuleekin päiviä että tästä ei tule yhtään mitään! Mutta ne päivät, kun vaikka huomaat että hevonen kuuntelee sinua, tai vaikka vaan tekee siirtyiset hyvin- ne voittavat kaikki huonot kokemukset ja auttavat jaksamaan! Projektin kanssa näkee myös kehityksen mikä tapahtuu esim. vuoden aikana yhdessä ratsukkona, eikä pelkästään ratsastajana.

Vikke 2012 80cm 1.sija

En sano etteikö puoliverisillä tai muun rodun edustajilla ole myös kivaa ratsastaa, ratsastan välillä näilläkin, jos vaan saan ja silloin nautin siitä. Niillä on kuitenkin vähän eri asia ratsastaa kuin projektilla, varsinkin jos se on vähän pidemmälle koulutettu. Mutta kyllä, jos minulla olisi rahaa ja hyvät puitteet niin ehkä hommaisin puoliverisen jolla pääsisin kisaamaan ja valmentautumaan. Mutta valitettavasti minulla ei ole rahaa ja sen takia ratsastan niillä hevosilla joilla vaan saan.

Joakiselta hevoselta oppii jotain uutta! Älä aliarvioi hevosta, tai mene asenteella "en mä tolla haluu mennä, ei se osaa mitään". Kokeile joskus positiivista asennetta ja lähde ratsastamaan aina avoimin mielin, saatat yllättyä ;) Minulle on opetettu pienestä asti että täytyy ratsastaa erilaisilla hevosilla, ei sitä muuten opi! Ja tätä neuvoa noudatan vielä tänäkin päivänä.

Ehkä eräänä päivänä, minulla on hieno hevonen pihassa jolla saisin kisata ja valmentautua ja sen kaverina sitten jonkinlainen projekti, toivottavasti. Ainahan saa unelmoida ;)

Toivon, että te ihmiset miettisitte ensin ennenkuin puhutte. Te ette välttämättä tiedä ratsukon taustaa, historiaa tai sitä työn määrää jonka he ovat yhdessä tehneet. Aina voi jättää sanomatta ne pahat sanat. Hevosmaailmassa on paljon kateutta ilmassa, aina jollain on parempi hevonen tai paremmat merkkivaatteet ja niistä kilpaillaan. Itse olen tyytyväinen siihen mitä minulla on ja osaan elää sen kanssa etten voi saada kaikkea, itse kun en ole syntynyt kultalusikka suussa. Aina kun saan ratsastaa erilaisilla hevosilla, otan mahdollisuuden vastaan. Näin minusta tulee monipuolisempi ratsastaja ja opin myös enemmän.


Rape 2012 raviluokka 66,73%

Mikä on teidän mielipiteenne asiasta?
Mitä piditte tälläisestä ns. mielipide tekstistä, tälläisiä lisää vai oliko turha postaus?

1 kommentti :

  1. Hyvä teksti! Itsekkin valitsen mielummin projektin, sillä ne vain jotenkin ovat se mun juttu. :)

    VastaaPoista

Kommentoi rohkeasti, mutta muistathan pitää kommentit asiallisina. Kiitos!