13.8.2014

Hevoset ja lukio

Oma selviytymistarina

Yritän nyt kirjoittaa asiapostausta siitä, miten hoidin viittä hevosta ja kävin samalla vielä lukiotakin. Usein on minulta tätä kysytty ja nyt voin sanoa että kyllä, hoidin omaa tallia ja suoritin lukion läpi. Se ei ole siis mahdottomuus.

Lukion ensimmäisenä vuonna eli 2011-12 vuokrasin vielä Kekeä, joka asui vieraalla tallilla. Kävin aktiivisesti ratsastamassa, mutta kuitenkin minulla oli (tosin harvoin) tallivapaita päiviä. Vietin melkein kaiken vapaa-aikani tallilla, varsinkin arkisin. Ensimmäisenä vuosi lukiossa ei ollut niin rankka ja päivät olivat melkein aina 8.30-15.30. Jos en ratsastanut Kekellä, oli minulla usein jokin toinen liikuteltava. Olin tällöin vielä riippuvainen kyydeistä, joten en poistunut juuri ollenkaan kotoa -muutakuin tallille.


Aloitin lukion toisen luokan syksyllä 2012, jolloin meillä oli pelkästään Olli ja sekin asui vieraalla tallilla. Syksyn aikana rakensimme oman tallin, suurimmaksi osaksi aina viikonloppuisin, joten se ei vaikuttanut juuri koulunkäyntiin. Vaikkakin se vei kaiken muun ylimääräisen vapaa-ajan. Lokakuussa meille muutti neljä hevosta ja alkoi arki yhdessä hevosten hoidon ja lukion kanssa. Marraskuussa valmistui karsinat ja meille tuli viides hevonen.
Toinen vuosi lukiossa oli mielestäni kaikista rankin. Olin tehnyt itselleni aika täydet lukujärjestykset ja talvi ja pimeys verottivat myös. Jouduin tekemään töitä useiden aineiden eteen, kun en ole mikään synnynnäinen nero. Koeviikoilla päivät oli lyhyempiä, ja ratsastin silloin vähemmän, jolloin panostin sitten kokeisiin lukemiseen. Ulkopuolisen silmiin päivän aikatauluni voi kuulostaa melko hurjalta, mutta itse olin tyytyväinen. Minulla oli rutiinit, joka päivälle, nautin siitä, että minulla oli tekemistä.

Havainnollistamiseksi kerron esimerkin 3.jakson arkipäivän rytmistäni:

5.20- Ensimmäinen herätys. Koska olen aamu-uninen, nousin puolen aikaan sängystä ylös.
5.30-6.15 Aamutalli (heppojen ruokinta, loimitus, ulosvienti, vedet)
6.20-7.00 Vaatteiden vaihto, aamupalan syönti, meikkaus
7.05-7.30 Bussimatka kouluun
7.30-8.30 Koululla odottamista
8.30-15.45 Koulua
15.45-16.15 Bussin odotelua
16.40 Kotona!
tässä välissä heitin hepoille päiväheinät ja join päiväkahvit
17.00-18.30 -> tallille, hevosten ratsastukset (ainakin yksi, usein kaksi)
ruokatauko!
19.30-21.00 Iltatalli (karsinoiden siivoukset, heinien laitto, vesien kanto, ruoat)
21.00-22.00 Läksyjen tekoa, iltapala, suihku
n.22.00 Nukkumaan

Tuo oli minulle normaali arkipäivä. Läksyjä tein aina bussissa tai koulun alkua odottaessa aina kun oli mahdollista. Voitte vaan kuvitella, että en ihan hirveästi arkipäivinä hengaillut ylimääräistä aikaa esimerkiksi ostoskeskuksissa palloillen. Onneksi olin fiksu ja neljännestä jaksosta olin tehnyt hieman kevyemmän (pääsin koulusta yhden jälkeen). Viimeinen jakso oli minulle kevyt, koska se sisälsi liikuntaa ja kuvataidetta. Sain välillä isovanhemmiltani kyydin kouluun (tai pummittua tutuilta), joten vapaa-aikaa oli paljon enemmän.



Yksin en olisi pystynyt selviämään sekä lukiosta, että viiden hevosen hoidosta. Onneksi Sanna teki puolet tallivuoroista, pyrimme tekemään tasamäärän aamu- sekä iltatalleja. Tämä mahdollisti myös satunnaiset menot arkisin ja viikonloppuisin. Kävin joka torstai kahden tunnin tanssitreeneissä!

Kesäloman aikana sain ajokortin, joka oli minulle pelastus! Abivuosi helpottui todella paljon. Pääsi kulkemaan omia aikatauluja, enkä ollut enää surkeiden bussiaikataulujen varasssa. Koska olin tehnyt toisena vuotena paljon töitä, ei abivuonna ollut kuin muutamia kertauskursseja ja pari hassua normaalikurssia. Eli todella leppoista! Sovimme Sannan kanssa, että hoidamme tallin niin, että se kumpi on vuorossa, tekee koko päivän eli aamu- että iltatallin. Tämä mahdollisti tallivapaita-päiviä ja on meillä toiminut.

En sano, että tälläinen elämäntyyli sopisi kaikille. Mutta minulle se kävi. Varsinkin kun minulla on Sanna, ilman häntä en kyllä olisi jaksanut hoitaa hevosia sekä lukiota. Vaikka useat epäilivätkin selviytymistäni lukiosta, on sekin käyty hammasta purren läpi. Periksi en antanut. Aikatauluttamalla päivän ohjelman ja tekemällä tehokkaasti asiat hoituivat kyllä. Tallihommista tuli osa arjen rutiineja ja hevoset viettivät myös vapaapäiviä, jolloin aikaa meni vain tallitöiden tekemiseen. Tuolloin osasin käyttää aikaa tehokkaasti hyödyksi ja esim.tein läksyjä bussissa aikaa säästääkseni.

Antakaas jotain palautetta, tykkäsittekö välillä tällaisesta asiapostauksesta?

4 kommenttia :

  1. Tosi kiva postaus koska mulla on tää just ajankohtanen aihe (olen lukio toisella)!

    VastaaPoista
  2. Oletko nyt töissä vai opiskelemassa? Mitä aineita kirjotit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etsin töitä parhaimmillaan :)
      Kirjoitin äidinkielen, pitkän englannin, lyhyen matematiikan, terveystiedon ja biologian.

      Poista

Kommentoi rohkeasti, mutta muistathan pitää kommentit asiallisina. Kiitos!