14.10.2013

Epäonnistumisen päivä


yksi pudonnut ratsastaja, yksi kaatunut hevonen
ja täydellisesti pieleen mennyt ratsastus

Eilen oli kansainvälinen epäonnistumisten päivä- ja ainakin meidän kohdalla se piti täysin paikkaansa. Koska haluan pitää tämän blogin realistisena, enkä vain kiiltokuvana, kerron myös meidän huonot ratsastukset. Enkä tarvitse kommentteja: "pistä se hevonen kuoppaan". Kiitos.

Lähdimme siis maneesille hyppäämään, Sanna lähti Ellillä mukaan, mukana oli vielä yksi ystävämme hevonen.
Jo matka tallille oli kamalaa, Olli ei kävellyt askeltakaan vaan ravasi, jos pidätin, se kääntyi poikittain tielle tai alkoi steppailemaan, vaikka Elli käveli vieressä pitkällä ohjalla. Huoh, esitti se kylläkin piaffin askeleita. Tulin selästä alas ja talutin loppumatkan.

Maneesiin mentäessä rakensimme viisi estettä, joista yksi oli okseri ja yksi sianselkä. Ollin kanssa esteiden rakentaminen on helppoa, se kävelee perässä kuin koira ja seuraa nätisti. Sannan sanoin: "Ollin kanssa on rakennettu enemmän esteitä kun hypätty". Korkeudet olivat ehkä 60cm, eli pienistä aloitettiin. Emmäkä nostaneet esteitä lopputunnista.

Itse ratsastus ei mennyt ihan putkeen, alkutunti ja verryttelyosuus meni melkeinpä kohtalaisen hyvin. Olli pysähtyi kun pyysin ja vasen laukka oli jotenkin jopa kontrollissa. Pääsimme hyppäämään kaksi kertaa verryttelyesteen nätisti ja rauhassa. Tässä kohtaa vaikutti vielä ihan lupaavalta. Mutta sitten, suunnan vaihdos ja täydellinen jarrujen katoaminen. Joko Olli jumitti paikallaan tai juoksi täysiä päin seiniä.

Tulimme oikeaan kierrokseen onnistuneesti kaksi kertaa linjan pysty-sianselkä, johon mahtui seitsemän laukkaa. Ennen ensimmäistä estettä keskustelimme varmaan pari minuuttia, jotta sain askellajiksi ravin. Ollia suututti todella paljon, kun en antanut sen viedä minua kuin pässiä narussa. Joten se alkoi vaihtelemaan laukkoja ja taisi keksiä jonkun oman askellajinsakkin siinä samalla. No, linja tultiin ravissa kaksi kertaa siis onnistuneesti.

Tämän jälkeen piti tulla pieni rata.Poni ei suostunut lähtemään kavereiden luota pois, vaan peruutti ja itse yritin saada sitä eteenpäin. Olli hyppäsi pystyyn ja sitten en tiedä mitä tapahtui? Seuraava muistikuva on ilmalento ja sen jälkeen olinkin maneesin hiekan seassa, hevonen kyljellään vieressäni. Kumpaakaan ei sattunut ja nousimmekin molemmat heti seisomaan, olimme lähinnä hölmistyneitä. O jäi paikoilleen seisomaan, ja katsoi minua ilmeellä: "mitä just tapahtu?".

Yritin vielä kerran hypätä yhden esteen, mutta siitä ei tullut yksinkertaisesti mitään. Käänsin esteelle-O meni ohi-pysähdys vastakkaiseen seinään täydestä laukasta. Tämän jälkeen otin ravissa yhden hypyn ja lopetin.

Kotiin päästyämme hyppäsin niityllä pari estettä, paljon paremmalla menestyksellä! Sen jälkeen menin vielä kentälle ratsastamaan, halusin saada hepan avuille. Pellolla Olli muuttui täysin, se oli todella hyvin avuilla. Täysin eri hevonen. Teimme ravissa avotaivutusta (jota emme ole tehneet aikaisemmin kuin käynnissä) ja poni suoriutui siitä kun vanha tekijä. Jos ei jotain huonoa, niin ei hyvääkään. Laukka oli todella rauhallista, ei mitään ongelmaa.

Joten, Ollilla ei enää ratsasteta maneesissa. Turhaan menen sinne ja totean, että palaamme siellä aina nollatasolle ja jopa sen alle. Me pärjäämme ulkokentillä ja pelloilla oikein hyvin. En vain ymmärrä mikä aiheuttaa tälläisen käytöksen? Pelkääkö se ahtaita paikkoja? Vai onko sille joskus käynyt maneesissa jotakin? Ehkä tämä jää mysteeriksi, mutta me emme mene enää maneesiin. Ulkokentät riittävät vallan mainiosti.

vanha kuva kesältä, muttei nyt jää kuvattomaksi tämä postaus :)

Tänään kävikin hauska juttu, tulin kotiin, mutten nähnyt autosta hevosia laitumella. Ajoin auton talliin ja kävelin tarhan luokse, portti oli kiinni. Hetkonen? Missä ne hevoset on? Hetken tirkisteltyäni kauemmas laitumelle huomasin kolme vatsakumpua. Kaikki kolme olivat päiväunilla :D No, ei ainakaan ole stressaava ympäristö.

3 kommenttia :

  1. Voi, ei tuleeko sullekin niitä p*sk*kommentteja? :( Mä niin vedän puoleeni näitä magneetin lailla. On niin paljon ihmisiä jotka LUULEE tietävänsä kaiken parhaiten.

    VastaaPoista
  2. Postauksii tulee vähän harvoin :(

    VastaaPoista

Kommentoi rohkeasti, mutta muistathan pitää kommentit asiallisina. Kiitos!