15.12.2014

Monipuolinen harrastaminen


Omassa elämässäni on tapahtunut viime aikoina todella paljon uutta. Vaikka en ole postaillutkaan nyt kovinkaan aktiivisesti, ovat hevoset silti koko ajan osa elämääni. Teen tallitöitä useamman kerran viikossa ja ratsastan aina kun vain suinkin jaksan/kerkiän. Haluaisin kirjoitella blogiin taas aktiivisemmin, mutta aikaa ei yksinkertaisesti aina ole siihen. En ole kuitenkaan lopettamassa bloggaamista ja kirjoitan aina kun vaan pystyn. Hevoset ovat olleet todella suuri osa elämääni viimeiset viisi vuotta ja nyt olen panostanut muuhunkin elämääni. Työt, hevoset, parisuhde, ystävät ja tanssiminen vievät käytännössä kaiken aikani.

Tämän postauksen aiheena on hevosten monipuolinen harrastaminen omasta näkökulmastani. Eli miten minä harrastan hevosia. Pienenä hevoset toteutuivat harrastuksena lähinnä vain satunnaisiin ratsastustunteihin, mutta nykyään se on niin paljon enemmän. Kun 14-vuotiaana aloin etsimään itselleni vuokrahevosta, halusin tehdä sen kanssa vähän kaikkea. Minulle ei ollut niin tärkeää hevosen kapasiteetti eikä kilpaileminen, vaan se että sen kanssa sai tehdä vähän kaikenlaista ja että omistaja olisi mukava. Onneksi löysin silloin Sannan ja aloin vuokraamaan Kekeä.

Keke kesällä 2011

Ratsastaessa haluan olla monipuolinen, kokeilla vähän kaikkea. Suurimmaksi osaksi kuitenkin liikutan hevosia selästä käsin. Välillä pelkkä kenttää ympäripyöriminen on ihan fine, mutta pidemmän päälle kyllästyttävää. Yritän aina keksiä jonkun tehtävän tai kokonaisuuden (esim.kouluradan), jota treenaamme, jolloin ratsastamisessa on jokin tavoite ja harjoittelu pysyy mielenkiintoisena. Välillä ratsastan ilman satulaa, joka kehittää tasapainoa, ja saan paremmin käytettyä ja tehostettua omaa istuntaani. Kouluratsastusta voi ratsastaa kentän ulkopuolellakin, esimerkiksi pellolla.
Kouluratsastuksen lisäksi hypätään esteitä, treenataan kavaletteja ja ylitetän puomeja. Kesäisin pääsee myös hyppimään maastoesteitä, tämä on yksi omakohtainen suosikkini! Mielikuvitusta käyttämällä saa tosi kivoja tehtäviä rakennettua ja saa sopivasti haastetta suoritukseensa.
Lisäksi maastoilu kuuluu meidän hevosten elämään. Maastoilu on hevosellekkin todella tärkeää mielenvirkistystä ja itse annan hevosen mennä maastossa vapaammin. Silloin ei tarvitse kulkea peräänaanossa vaan kuljetaan reippaasti eteenpäin hyvällä mielellä. Välillä maastoillaan rennosti ilman satulaa ja välillä vähän kovempaa, tai käydään kiipeilemässä. Maastoilustakin saa erilaista. Ellin kanssa käydään myös kärryajeluilla metsässä.


maastoesteitä Ollilla kesällä 2012

 maastoilla voi myös ilman satulaa ;)

Divalla esteitä kesällä 2014

Vaikka selästä käsin tapahtuva liikutus onkin suurimmassa osassa treenaamista, kuuluu siihen lisäksi esimerkiksi maastakäsittely ja irtohypytys. Mielestäni maastakäsittelyn tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Sitä tapahtuu vähän huomaamatta päivittäin, esimerkiksi hevosen taluttaminen tarhasta talliin. Välillä päätän treenata vain maastakäsittelyä ja silloin harjoitellaan taluttamista, erilaisia temppuja, seuraamista tai vaikka ohjasajoa. Lisään tähän listaan myös juoksuttamisen ja irtojuoksuttamisen, juoksuttamista voi tehostaa esimerkiksi juoksutusjärjestelmällä. Hevostenkin mieli pysyy virkeänä, kun välillä tehdään vähän uutta ja erilaista. Samalla side hevoseen syvenee ja yhteistyö usein paranee. Hevosten vapaapäivinä voi vaikka vaan harjailla ja viettää aikaa tärkeän kauraturvan kanssa.

 Ollilla irtohypytystä kesällä 2012

Divalla ohjasajoa keväällä 2014

Oliver on päässyt maastoilemaan käsihevosena

Oman tallin myötä hevosharrastukseen kuuluu oletettavasti myös tallityöt. Karsinoiden siivous ja muut tallityöt ovat arkipäivää. Mutta se kuuluu osana tähän harrastukseen. Päivittäin aikaani kuluu tallilla noin 1,5 tuntia, vaikka teenkin vain pakolliset tallityöt. Siihen vielä kun lisää ratsastamisen, viettääkin aikaansa huomaamatta aika paljon tallilla. Kesäisin tarhojen perusteelliset siivoamiset ja aitatalkoot ovat myös aikaavieviä hommia, mutta nekin on tehtävä. Lisäksi pidän välillä ratsastustunteja omilla hepoilla ystäville tai vien heitä talutusratsastukselle. 

Talvisin hiihtoratsastus on meillä kova sana! Tätä ollaan kokeiltu Kekellä, Ollilla, Ekillä ja Ellillä, joista vain Ollin kanssa se ei toiminut. Ellin kanssa on helppo tehdä lähes mitä tahansa, kun kaikki käy. Välillä ratsastan ilman varusteitakin, mutta tähän vaaditaan jo luottamusta hevoseen, ihan kellä tahansa en tätä tee. Harvinaista herkkua on esimerkiksi hevosten uittaminen tai vaikkapa vikellys. Välillä käydään koittamassa onneamme myös kisoissa tai näyttelyissä ja nyt Ellin myötä raveissakin.


Ellillä lännenfiilistelyä


Vikellä kisoissa kesällä 2012

Minulle hevoset ovat elämäntapa ja siihen kuuluu niin paljon muutakin kuin vain pelkkä ratsastaminen. Hevosten kanssa touhutessani haluan tehdä kaikkea monipuolisesti ja nauttia hevosen kanssa yhdessä olosta. Kaikkien hevosten kanssa ei voi tehdä kaikkea, mutta pyrin pitämään aina hevoselle tekemisen miellekkäänä. Korvat hörössä yhteistyötä tekevä hevonen on aina itselle ilo. Silloin harrastaminen on molemmille mukavaa. Onneksi olen löytänyt Sannan, jonka hevosilla saan toteuttaa tätä mahtavaa harrastusta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommentoi rohkeasti, mutta muistathan pitää kommentit asiallisina. Kiitos!